Piklerboog / klimboog Pikler – groot overzicht

De Piklerboog of Pikler-stijl klimboog is als turntoestel voor kinderen vergelijkbaar met de Pikler-driehoek. Het enige grote verschil is de vorm. Gebogen / rond vs driehoek.

Piklerboog kopen

[amazon bestseller=”Pikler boog” items=”3″ grid=”3″]

Waar je op moet letten bij het kopen

De klimboog moet extreem stevig zijn. Dit betekent dat hij lang bestand moet zijn tegen intensief gebruik. Hecht ook veel belang aan goed vakmanschap. Alle hoeken moeten afgerond zijn en er mogen geen schroeven zichtbaar zijn.

Oorsprong & herkomst

De klimboog is een van de speeltjes die Emmi Pikler heeft ontwikkeld en kan op net zoveel manieren worden gebruikt als de klimdriehoek. Het is educatief waardevol houten speelgoed voor jongere en oudere kinderen dat het hele ontwikkelingsproces begeleidt.

Hier vind je informatie over de ontwikkeling van Pikler.

Gebruik van de klimdriehoek

Spielend Turnen lernen mit dem Pikler Bogen
Spelenderwijs leren turnen met de Piklerboog

De kinderklimboog kan worden beklommen, er kan doorheen worden geklommen of, in combinatie met een deken, worden omgetoverd tot een grot. Met andere extra onderdelen, zoals de glijplank, kan hij worden uitgebreid tot glijbaan of een wip, of een uitdagend parcours vormen samen met een klimdriehoek.

Het kan gebruikt worden vanaf ongeveer 10 maanden tot de leeftijd van 8 jaar.

Wat doet de Piklerboog?

  • Stimuleert fantasierijk spelen
  • Vergroot begrip en inzicht
  • Bevordert creativiteit
  • Ruimtelijke waarneming wordt verbeterd
  • Beweging in vele facetten
  • Zelfstandig ontdekken
  • Gevoel van evenwicht
  • Aanraken en voelen
  • Ontwikkeling van vaardigheden
  • Omgaan met gewicht en grootte
  • Bevordering van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen

Motorische vaardigheden en bewegingsveiligheid kunnen worden verbeterd met de klimboog. Het belangrijkste verschil met de klimdriehoek is dat de kinderen niet zomaar over het hoogste punt kunnen klimmen, maar bijvoorbeeld in buikligging, zodat een verandering van richting mogelijk is. Op deze manier ondersteunt de klimboog creatief, zelfstandig en fantasierijk spel en traint het evenwichtsgevoel.

Piklerboog of Pikler driehoek?

Op het eerste gezicht zullen velen zeggen dat ze hetzelfde zijn. Hoewel de leereffecten en ervaringen voor het kind erg op elkaar lijken, zijn er een paar kleine verschillen. Het eerste is dat de boog rond is. Dit betekent dat er geen punt of rand is om op te vallen. Hoewel dit het risico om erop te vallen minimaliseert, hebben veel kinderen de neiging om op de Pikler klimboog te balanceren.

Uiteindelijk is het echter een kwestie van smaak. Waarom laat je het kind niet zelf kiezen als het oud genoeg is?

Pikler-stijl klimboog in video

Voor iedereen die geen idee heeft wat een Piklerboog is, is hier een korte video. Met een glijbaan, natuurlijk!

Bouw je eigen boog

De Piklerboog is uitstekend houten speelgoed dat eenvoudig gemaakt is voor onze kleintjes, dankzij de uitvinder Emmi Pikler. De Piklerboog kan op veel manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als een rond klimkasteel, een grot of een wip. Geïnteresseerde vaders zullen het zeker aandurven om er zelf een te bouwen, wat zeker goedkoper is dan een kant-en-klaar model kopen. De vraag is welke materialen je nodig hebt. Met 100 euro kom je een heel eind als je bij een doe-het-zelfzaak de materialen koopt.

Welk materiaal is er nodig?

Koop bij een speciaalzaak of doe-het-zelfzaak een multiplexplaat die in een boog kan worden gezaagd. De plank moet 21 mm dik zijn. Je hebt dan ronde balken nodig die passen bij de grootte van de boog. Voor een radius van 55 cm zijn dat 18 ronde balken, idealiter van beukenhout, 50 cm lang en met een diameter van 22 mm. Gewoon een perfect plan. Voor een grotere boog heb je meer ronde staafjes nodig.

Welk gereedschap

Het juiste gereedschap is natuurlijk essentieel. Denk aan houtlijm, beits, glazuur, houtolie en vernis. Een Forstner bit is onmisbaar voor het boren van de gaten voor de ronde spijlen, een bovenfrees, schroefklemmen of zelfs spanbanden die alles bij elkaar houden tijdens de bouw, een accuboormachine, een zaag, schuurpapier, viltstrips en niet te vergeten een stofzuiger. Zonder vuil is montage niet mogelijk.

Bouwinstructies

Als je al het gereedschap en materiaal hebt dat je nodig hebt, kun je beginnen met bouwen. Teken eerst de binnenste en buitenste cirkels op de bodemplaat, 39 cm en 59 cm. Teken de middelste cirkel waar de gaten voor de ronde staven moeten komen. Om twee exacte halve cirkels te maken, frees je eerst 10 mm in de plaat met de bovenfrees en zaag je deze vervolgens uit met de decoupeerzaag. Verwijder vervolgens de overhang en je hebt twee bij elkaar passende halve cirkels.

Tips en trucs

De algehele montage zal gemakkelijker gaan als je de twee halve cirkels vastzet met plakband zodat de snijranden gelijk liggen, boor dan de gaten met de Forstner bit, boor door beide halve cirkels tegelijk. Nauwkeurig werk is vooral op dit punt belangrijk. Gebruik vervolgens een afrondfrees om de randen af te ronden.

Sleutelwoord wolk

  • Klimboog Pikler
  • Klimboog Pikler stijl
  • Pikler boog
  • Klimboog Pikler